2013. március 25., hétfő

Ismét

nekiálltunk a palántanevelésnek. A konyhámban egymás mellett sorakoznak a balkonládák az elvetett magokkal (paradicsom, paprika, padlizsán, zeller, és pár virág magja). A karalábét még nem vetettük el, emlékeim szerint az nagyon  gyorsan kel.
A magokat több helyről szereztük be:
- egy ír webboltból rendeltünk dalmátvirágot, és kaptunk pár paradicsommagot is :-)
- helyi gazdabolt
- Tápiószelei génbank (egyelőre nem érkezett meg, de rendeltünk)
- Grósz Tamás kertészetéből

A magokat elültetése előtt alaposan áttanulmányoztuk Il kertjénél leírtakat, és sok mindenben hasonlóan jártunk el.
Virágföldet vettünk és kevertük a házi szépen érett, átszitált komposztunkkal, körülbelül fele-fele arányban. A virágföldet már előző nap behoztuk, hogy jól felmelegedjen. A balkonládákba tettük a földet, belocsoltuk, hogy tömörödjön. Két csíkot húztunk a földbe, nem túl mélyet, olyan 1 cm mélységben és egymástól cc 1 cm távolságra elvetettük a magokat. No jó, de itt jön a Barbatrükk. A magokat előtte "becsáváztuk". Egy kis pohárba tettük a magokat, és öntöttünk rá egy kevés vizet. A vízbe tettünk kb 1 kiskanál tejet, melybe előzőleg 1-1 csepp teafa és vadlevendula illóolajat tettem. Mindkettő nagyon jó antibakretiális és antifungális tulajdonságokkal bír. Reméljük ezzel elkerüljük a gyakran fellépő palántadőlést. Igen ám, csak a megduzzadt magokat nem olyan egyszerű vetni. Ehhez azt találtuk ki, hogy a magokról leöntöttük a "csávázólevet", majd fogpiszkálóval spatulára szedtük fel őket egymástól kb egy cm-re. A spatuláról pedig fogpiszkálóval lökdöstük a talajra.

A magokat végül fél centiméter vastagon földdel fedtük be, tömörítettük, öntöztük. A ládák talajába a beleszúrtunk pár gerezd fokhagymát.Az egészet végül frissen tartó fóliával fedtük le (nem zártuk le teljesen), hogy jobban párás maradjon. Mikor megjelentek az első palánták levettük a ládákról a fóliát.



Az öntözéssel mindig gondjaink voltak. Az idén erre jobban oda kell figyelünk, hogy elég meleg legyen a víz és ne legyen túl magas az ásványi anyag tartalma. Az öntözéshez egy környékbeli forrás vizét tervezem használni. Az is hibánk lehetett, hogy nem volt elég meleg a víz. Az előző honlapon 30 fokos vizet javasolnak.
A palántákat egyszer fokhagymás áztatmánnyal is be fogom öntözni, had erősödjenek, és így kisebb a palántadőlés veszélye.
A fokhagymás áztatmányhoz 1 liter vízbe teszek 5-6 gerezd fokhagymát és egy éjszakán át ázni hagyom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése