2011. január 6., csütörtök

A karácsonyi menü


témája ugyan már nem aktuális, de minthogy már két karácsony elmúlt a blog létezése óta, nem várok tovább. Karácsonykor azért nem írtam erről, mert a menü készítésével voltam elfoglalva.
Kezdem azzal, hogy a karácsonyi menü nálunk mindig ugyanaz. Az év további 363 napján (karácsony és húsvét kivételével) mindig lehet érdekesebbnél-érdekesebb menüket kipróbálni, de ekkor inkább éljen a tradíció.

Aperitif:
mézes pálinka - édesanyám szerint a mézes pálinkát úgy kell elkészteni, hogy az ember egy üvegbe mézet tölt, felönti pálinkával, összerázza, megkóstolja, majd megállapítja, hogy kevés benne a méz. Tesz bele mézet, összerázza, megkóstolja, majd megállapítja, hogy túlzottan mézes lesz. Ezt bűntetlen lehet elvégezni párszor, hisz az ember a karácsonyi hangulat megteremtéséhez szükséges egyik fő összetevőt készíti!
Előzmény:
mézes fokhagyma, mézes alma és mézes dió - a néphit szerint ez mind az egészségmegőrzésről, egészségjóslásról szól. A mézes fokhagymához a fokhagymagerezdeket mézbe mártjuk és esszük meg. Finom. Aki nem hiszi, próbálja ki!
Leves:
bableves – nagyszemű, fehérbabból főzzük (apám ezt kakastöke babnak hívta), amit előző este beáztatunk. Másnap a répát, zöldséget, paszternákot, zellert és a babot megfőzzük. Mikor a zöldségek megfőttek, sült vajat öntünk a leveshez.
A sült vajat a szabadkai tejpaicon szoktuk venni, de minthogy Magyarországon ehhez nem tudok hozzájutni, megtanultam sült vajat készíteni. Nem nagy művészet (vagy eddig szerencsém volt). A vajat kis lángon felolvasztom és megpirítom. Amikor karamelizálódott (?), leöntöm a tiszta vajat. Ezt öntöm hozzá a leveshez, amit sóval és paprikával fűszerezek.
Főétel:
szárma-vagyis töltött káposzta. A pontos receptet nem tudom, mindent olyan érzésre csinálok. Olyan alföldi módon készítem, vagyis olyan emberes méretű darabok készülnek. A darált húshoz rizst, tojást, apróra vágott vöröshagymát és jó sok fokhagymát keverek, sóval, borssal, paprikával fűszerezem. Egy fazékba szálas savanyú káposztát teszek, erre jönnek a termetes töltött káposzta darabok. A tetejére ismét jön a szálas káposzta. Felöntöm vízzel, és felteszem főni (ha van, csombort is teszek bele). 20 perccel azelőtt, hogy kész lenne, kb 5 cm kolbászdarabkákat teszek a töltött káposztába. Általában házi tejföllel esszük.
sült hal-ponty. Tudom, hogy sokan nem szeretik, mert mocsáríze van, de én egyszerűen imádom! A tisztított halat besózom, leöntöm JÓ SOK házi tejföllel, alufóliával letakarom és megsütöm. Mikor kész, leveszem a fóliát és átpirtom.
mákos guba- mindig külön sütöm a gubatésztát. Kelt tészta (ennek sincs igazi receptje, de egyszer le fogom mérni a hozzávalókat), amit szegfűszeggel fűszerezek. Hosszú csikká sodrom, és kis kockákra feldarabolom, kisütöm. Ezt főzöm ki, szórom meg mákkal és csorgatok rá mézet.
Desszert:
bejgli-eddig a tészta mindig hagyományos kelt tészta volt a bejglitészta, olyan érzessel összegyúrva (ugyanaz, mint a gubatészta, csak nem teszek bele fűszert, vagy ha igen, kevesebbet), de az idén a férjem volt a bejglifefelős. Fantasztikus lett a tészta!
Vékony, nem repedt, nem száradt ki, szóval olyan volt, mint amilyennek lennie kellett!
...és végre, íme egy recept
bejglitészta:
90 dkg liszt
37,5 dkg zsír (vagy 25 dkg margarin)
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
1 dkg só
2,5 dl víz
2,5 dkg élesztő.
A vízzel, kevés cukorral, és egy kiskanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a többi hozzávalót és a kovászt összegyúrjuk. Langyos helyen fél óráig (óráig) kelesztjük, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk. A férjem folpack fólián nyújtotta, illetve tekerte fel. Nem ragadt, nem szakadt.
Diós és mákos töltelékkel szoktuk készíteni, de a férjem az idén (ebben is) újított.
mákos töltelék: 2,5 dl tejet 150 g cukorral felteszünk főni, majd beleöntünk 3 evőkanál kakaót és a 200 g magozott meggyet. Egy ideig főzzük, majd beleöntünk 350 g darált mákot, és besűrűsödésig főzzük.
diós töltelék: 2,5 dl tejet 150 g cukorral, egy evőkanál reszelt mandarinhéjjal, egy csipet őrölt szegfűszeggel és egy kevés fahéjjal felteszünk főni, amíg a cukor el nem olvad. Beleöntjük a 300 g darált és az 50 g durvára vágott diót, és besűrűsödésig főzzük.
Nagyon finom lett.

2 megjegyzés:

  1. Szia Csicsóka, jót kuncogtam a mézes pálinkás sorokon:)

    VálaszTörlés
  2. Anya nagyon szeretett, és tudott is élni. Mindig ki tudta használni az élet adta apró lehetőségeket, hogy nevessen, pihenjen, feltöltődjön.

    VálaszTörlés