2011. április 10., vasárnap

Pitypang és kökényvirág

A pitypang nagyon sok jó tulajdonsággal bír, és nagyon sok étel készíthető belőle. Szárított gyökeréből pl. kávé. Ezt tavaly kipróbáltuk, nekem ízlett, az idén is készítek. Ami jó, hogy a gyökér egész évben gyűjthető. A levelek is végül is, de azok most már keserűek, erős az ízük, de ugyanolyan egészségesek, mint a fiatal levélkék. Ami viszont számomra is újdonság, az a pitypang méz, amihez a pitypang virágját kell felhasználni. Legnagyobb bánatomra környékünkön alig található tömegével virágzó pitypang. Persze van egy virág itt, két virág ott, de jelenlegi ismereteim szerint be kellene járnom a fél falut, hogy két össz- maroknyit szedjünk (nem virágzó, kicsi példányok a kertünkben is bőven akadnak, ezek gyökeréből lesz a kávé). Valamelyik nap voltam Budapesten. Az egész várost virágzó pitypangszőnyeg takarja! Mondjuk ezekből nem szívesen készítenék pitypangmézet, de tényleg gyönyörűek a mindenhol virágzó, napságra vidámságok :-) A kökény errefelé most indult teljes virágzásnak. Erre a növényre, tavaly figyeltem fel, mikor megkínáltak kökényszörppel. Valami fenséges ital volt! A kökényvirág teája nagyon jó vértisztító, és a gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják. Gyümölcséből sok finomság készíthető. Szóval indulhat a gyűjtés! Szép napot mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése