Készítettem belőle turbolyás pestót, turbolyalevest, és rengeteg turbolyasalátát.
A pestohoz egy marék diót, 3 gerezd fokhagymát, olíva olajat (ezt nem mértem, amikor olyan jó állaga lett, akkor hagytam abba az olaj hozzáadását, de kb. 1 dcl) és egy NAGY csokor turbolya. a hozzávalókat botmixerrel összeturmixoltam, és már fogyasztottuk is :-)
A levest úgy készítettem, ahogy a Terebess oldalon le van írva. Mivel nem volt itthon sem húslé, sem zöldségleves leve (de nagyon ki akartam próbálni), így készítettem egy fűszeres levet. Egy liter vízben teatojásban kifőztem egy-egy kiskanál tárkony, lestyán, kömény és pár szem fekete bors keverékét, és ezzel öntöttem fel a levest.
Turbolyasaláta-egy csokor turbolya, egy csokor tyúkhúr, egy csokor petrezselyemzöldje, egy répa gyufaszál vékonyra vágva. A hozzávalókat összekevertem és bazsalikomecettel, olívaolajjal és egy kevés sóval ízesítettem.
Tudod, mennyire örülök ennek a bejegyezésednek? Rengeteg a turbolya felénk is, és szeretném jól felhasználni... most klassz ötleteket kaptam, igyekszem meg is valósítani - nem lesz nehéz:)) Köszönöm!
VálaszTörlésÖrülök, hogy örülsz :-)
VálaszTörlésHa érdekel ez a téma, nézd meg a következő weboldalakat
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/virag.html
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/index.html
Nagyon kíváncsi vagyok az orgonára...majd erről is írok a blogban is
http://napmatka.blogspot.com/2009/04/orgonaszuret-lekvar.html
illetve pitypangmézet is szeretnék készíteni
http://mollykonyhaja.blogspot.com/2009/04/pitypangmez.html
A turbolya nálunk is a hűtőben van már:) Díj neked nálam!
VálaszTörlésKöszönöm a díjat :-)
VálaszTörlésDélután átveszem, délelőtt viszont megyünk kökényvirágot gyűjteni.