2010. július 16., péntek

Az illóolajok

párologtatása bennem a telet idézi. A napokban azonban szembesültem azzal, mekkora haszna van nyáron az olajok párologtatásának.


Nem vagyok egyedül, sokan panaszkodnak a szúnyogokra. A szúnyogoknak mindenképpen megvan a szerepük az ökoszisztémában, amit mi emberek hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ezekben az áradásos időkben, megfulladnánk a bomló szerves anyag bűzétől, ha a víz szűrésében, tisztításában nem vennének részt az élőlények, többek közt a szúnyoglárvák.


Jó, jó szép ez, de ez még nem vigasztalja a férjemet, akinek nagyon csúnyán bedagad és fáj a szúnyogcsípés helye. Szóval valamit tennünk kellett, és ismét az illóolajokhoz fordultam.


A PanAromtól vásároltam Citrella olajat párologtatóba, illetve bio szúnyogriasztó gélt, ami alkalmas a szúnyogok elűzésére illetve a szúnyogcsípés kezelésére.

A napokban hallgattam egy előadást, amelyben a régi idők szúnyog-távoltartó módszereiről beszéltek. Ami elgondolkodtató volt számomra, hogy a folyók szabályozása előtt, a nagy víztömeg ellenére a szúnyogok kisebb gondot okoztak az embereknek, mint napjainkban. Az ártéri gazdálkodás benne a fokgazdálkodás olyan természeti környzetet hozott létre, amely biztosította a szúnyogok természetes ellenségeinek (halak, szitakötők) a megjelenését, felszaporodását. Természetes volt továbbá, hogy abban az időben, mikor aktívak a szúnyogok, az emberek nem mentek ki. A házak közelében húzódó istállók szintén szúnyoggyérítő hatással bírtak (!) mert (az előadó szerint) a szúnyogok jobban kedvelik az állatok, mint az emberek vérét. Az ablakba, kiskertbe érdemes szúnyogriasztó növényeket telepíteni, mint a citromfű, levendula, muskátli, a hálószobában pedig ezekből a növényekből készült illóolajokkal párologtatni.

2 megjegyzés:

  1. Szia Csicsóka! Köszi a jó ötleteket, mindent ki kell próbálni, ami nem éjszakai párnacsata a szúnyogokkal, melynek hamarosan falfestés kell hogy legyen a következménye.
    Köszönöm hogy nálam jártál, szeretettel várlak vissza!
    Merci

    VálaszTörlés
  2. Kedves Merci,
    Mi is küzdünk a szúnyogokkal, és megpróbálok mindent bevetni ami természetes. Ha ez még szép látvánnyal (virágok) és jó illatokkal is párosul...

    VálaszTörlés