2013. április 13., szombat

Miközben a szomszédok

kertje alaposan gondozott, felásták ősszel, minden tükör simára gereblyézve, nincs sehol egy gaz sem, csak a virágoskertben árválkodik pár nárcisz, jácint..a mi kertemben tombol az élet. S miközben ők a piacon veszik a primőr retket, én már/még mindig/már megint a saját kertemből készíthetek salátát, természetesen miskulancia salátát. A miskulancia saláta, amit hétköznapokban "bummbele salátának" hívunk, tartalmaz MINDEN ehető növényt a kertből, ami épp akkor időszerű. A miskulancia salátáról és arról, hogy mi minden ehető nagyon jó összefoglalókat olvashattok a Bűvös szakács oldalán, illetve a Terebess ehető vadnövények és ehető virágok oldalakon.
Hogy most mik az összetevők nálunk? Madárbegysaláta, rukkola, petrezselyemzöldje, pitypang levél és virág, tyúkhúr, árvacsalán, pásztortáska, turbolya, ragadós galaj friss hajtásainak vége (ez még nem ragad). Annyi minden ehető van a természetben (kertben) most (is).
Sajnálom, hogy nem tudok olyan gyönyörű képeket készíteni, mint Ciripbogár :-), pedig szívesen megmutatnám nektek ezt az áradó életet, bőséget. Szeretem ezt az élettől duzzadó, mások számára talán kaotikusnak tűnő kertet. Felesleges retekért a piacra futni, ha a kertetekben nincs most ehető növény irány a természet. Őszre pedig hagyjatok meg egy kis sarkot (legalább) ahol a tyúkhúr, pásztortáska, turbolya, árvacsalán, pitypang nőhet és friss leveleket adhat nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése