2012. december 25., kedd

Másként

lett az idei karácsonyi menü, mint a szokásos. Kicsit csalódott voltam, hogy eltérünk a szokásainktól, de aztán elengedtem a nagy akarást és megpróbáltam szeretni azt ami van. Sikerült. Szóval a menü:
- Mézbe mártott  fokhagyma, alma, dió.
- Tönkölyleves: Két bögre tönkölybúzát kiválogatunk, megmossuk. Egy lábosban odatesszük a tűzre és szárazra pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, (meg egy kicsit többel) amennyi levest szeretnénk. Hagyjuk főni a búzaszemeket. Fél-háromnegyed óra után beletesszük a leveszöldséget (vöröshagyma egészben, fokhagyma, répa, zeller, petrezselyemgyökér), sót. Készre főzzük. A végén öntöttünk bele egy kevés hidegen sajtolt napraforgó olajat. Másnap is finom, de frissen az igazi.
- Sertéshús mandarinos mártásban: A húst kiklopfoltjuk (csont nélküli lapocka) és a következő pácban érleljük: 0,5 dl szójamártás,
0,5 dl mandarin leve (frissen vettünk mandarint és kifacsartuk a levét), 0,5 dl barna cukor, 1 kiskanál reszelt gyömbér, egy csapott kiskanál őrölt bors, olaj. A recept ötlete itt olvasható, de a férjem azt mondta, hogy a pácba nem teszünk sót, és olaj nélkül nem készítjük :-).
Serpenyőben, olajon sütöttük és ekkor sóztuk. Amikor a hús már puha volt a páclevet is hozzáöntöttük. Mikor felforrt, liszttel sűrítettük. Hogy még erősebb legyen a mandarin íz, egy csepp PanArom mandarin illóolajat csöppentettünk bele. Köretnek tészta volt hozzá. 
- Bejgli: Ugyan úgy készült, mint múltkor, és most is a férjem sütötte. Volt pár változtatás, pl a mákos bejglibe most nem kakaót, hanem csokit kevertünk. Nem rontotta el. 
Az idén sütöttünk gesztenyéset is. Az ötlet innen jött. Aszalt meggy helyett viszont meggybefőttet tettünk bele.



- Házi szaloncukor: Aszalt gyümölcsöt csokimázba forgattunk. Egy teavajhoz 4 tábla csokit tettem és gőz fölött felolvasztottam. 
- Mézeskalács minden mennyiségben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése