2013. április 21., vasárnap

Készülnek

a palántanevelő gurigák. Palánta van minden fele a lakásban (leginkább a konyhában). Szépen kikeltek az elvetett magok, szét is tűzdeltük őket műanyag poharakba és WC papír gurigákba. A padlizsán ne sikerült, ezt majd vennünk kell, de a paradicsom, a paprika gyönyörű. Minden nap körbejárjuk  megcsodáljuk őket, hogyan fejlődnek, nehogy felnyurguljanak, erőtlenek legyenek. Még pár hétig bent kellene tartani őket. 



2013. április 15., hétfő

Zöld csiga

készült vasárnap ebédre :-). Kezdjük ott, hogy szombaton elmentünk Veronikához, akinél végre megtanultam kovászos kenyeret sütni. No jó, legalább is sütöttünk együtt egy kovászos kenyeret, meg kovászos lángost, meg ropit. Kaptam tőle egy kis kovászmagot is. Az új tudástól lelkesítve másnap neki is álltam kovászos tésztából csigát sütni. Minthogy itt a tavasz (végre), nagyon kívánom a friss zöldet. A kettő együtt a zöld csigát eredményezte.
A recept a következő. 1/6 rozs, 2/6 búza, 3/6 tönköly frissen őrölve. Nem, még nem vettem malmot, viszont terménydarálót igen. Így majd meg tudjuk őrölni a terményt a tyúkoknak. Megőröltük a magokat. A liszt (kb 1 kg) közel feléhez adtam a kovászmagot és 6 deci vizet. A cserépkályha mellé húztam, ott hagytam kovászolódni. Másnap reggel hozzákevertem a liszt másik felét, és kelesztettem. Közben kint a kertben szedtem mindenféle zöldet (turbolya, rukkola, tyúkhúr). Megmostam és felaprítottam. Közben megkelt a tészta. Ekkor tettem bele a sót, átgyúrtam és egy kis ideig tovább kelesztettem. Majd két részletben téglalappá nyújtottam, kenőtollal beolajoztam (hidegen sajtol napraforgóolajjal), rászórtam a zöldeket, szórtam rá sörélesztőt, feltekertem, felszeleteltem (ahogy a csigához kell) és megint kelesztettem egy rövid ideig. Közben bekapcsoltam a sütőt. Mikor felforrósodott betettem a csigákat sülni.

Zöld csigából, kelesztett tésztával ez volt az első kísérletem. Nem rossz, de van rajta még finomítani való. Következő alkalommal (főleg ha kovászos tésztából készítem) nemcsak olajat teszek a tésztára, hanem valami olajos mag őrleményt, amitől jobban krémes lesz az állaga.

2013. április 13., szombat

Megdöbbentő, hogy

ilyen bejegyzést már írtam...
Egyedül eszik, egyedül fésülködik, segít megteríteni, csak ez most egy másik gyerek....





Miközben a szomszédok

kertje alaposan gondozott, felásták ősszel, minden tükör simára gereblyézve, nincs sehol egy gaz sem, csak a virágoskertben árválkodik pár nárcisz, jácint..a mi kertemben tombol az élet. S miközben ők a piacon veszik a primőr retket, én már/még mindig/már megint a saját kertemből készíthetek salátát, természetesen miskulancia salátát. A miskulancia saláta, amit hétköznapokban "bummbele salátának" hívunk, tartalmaz MINDEN ehető növényt a kertből, ami épp akkor időszerű. A miskulancia salátáról és arról, hogy mi minden ehető nagyon jó összefoglalókat olvashattok a Bűvös szakács oldalán, illetve a Terebess ehető vadnövények és ehető virágok oldalakon.
Hogy most mik az összetevők nálunk? Madárbegysaláta, rukkola, petrezselyemzöldje, pitypang levél és virág, tyúkhúr, árvacsalán, pásztortáska, turbolya, ragadós galaj friss hajtásainak vége (ez még nem ragad). Annyi minden ehető van a természetben (kertben) most (is).
Sajnálom, hogy nem tudok olyan gyönyörű képeket készíteni, mint Ciripbogár :-), pedig szívesen megmutatnám nektek ezt az áradó életet, bőséget. Szeretem ezt az élettől duzzadó, mások számára talán kaotikusnak tűnő kertet. Felesleges retekért a piacra futni, ha a kertetekben nincs most ehető növény irány a természet. Őszre pedig hagyjatok meg egy kis sarkot (legalább) ahol a tyúkhúr, pásztortáska, turbolya, árvacsalán, pitypang nőhet és friss leveleket adhat nektek.

2013. április 11., csütörtök

Mindig meglepődök,


amikor valaki azt mondja nekem:
-"Nem hiszek az aromaterápiában."

Vannak emberek, akik azt vallják: "Hiszem ha látom". Őket leginkább a modern tudomány eredményei tudják meggyőzni.
ÁM  egyre több tudományos munka születik az illóolajok kémiai összetételéről, hatásmechanizmusáról, alkalmazhatóságáról a humán-, állat- sőt, a növényegészségügy területén is. Innen letölthető egy nagyon jó, angol nyelvű összefoglaló.
Az emberek MÁSIK része azt mondja, hogy Ő Istenben hisz. Márpedig a gyógynövények Isten teremtményei, s hiszem, vallom, hogy Isten ajándékba küldte nekünk ezeket a gyógynövényeket, arra hogy használjuk, arra hogy segítsenek bennünket utunkon. 

Vannak akik csak hisznek. Egymásnak, maguknak, ennek a csodálatos világának...
Én is az ő szemükkel látok. 

2013. április 5., péntek

Sajt

a mindenünk. Azt hiszem nincs az a mennyiség amit a család ne tudna megenni. Jó lenne ezt is tudni hogyan készül...és igen, sajtkészítő táborban voltunk az Élnij ó Háznál Száron. A férjem volt a tanonc, a gyerekek és én csak hátramozdítónak mentünk, meg kirándulni. Nagyon jó kis csapat verődött itt össze, többen voltak gyerekkel, ugyanúgy, mint mi. Míg a gyerekek pár felnőtt kíséretében kint játszottak, a tábor többi résztvevője sajtot (túrót, ordát és vajat) készített.


Bogi és Judit (aki mosolyog :-))

Játék a kis faházban. Tündér Ilonának és Hófehérkének levelet hozott a postás (én)

Sajtkészítés üstben 

A sajtok fűszerezése (jobb alsó sarokban Zoli keze)

Sajtprés

Mindenki be van sózva (Zoli is és a sajt is) 

Natúr sajtok

Füstölt sajtok

Mondhatom nagyon jól éreztük magunkat.

2013. április 4., csütörtök

Tönkölyös kenyeret

készítettem a napokban. Írtam már, hogy sok tönkölyt használunk. Egyik kedvencem a tönkölyleves. A hétvégén is jó nagy adagot főztem. A leve gyorsan elfogyott, a lábos alján pedig maradt egy bögrényi főtt tönköly, és pár karika répa. Mi legyen vele? Kenyérkencének is készíthettem volna, de gondoltam egy nagyot, és belesütöttem a kenyérbe, a következők szerint.
0,75 kg teljes kiőrlésű tönkölylisztet kimértem, tettem bele egy kiskanál sót, egy evőkanál mézet és kb 0,5 dcl hidegen sajtolt napraforgó olajat. Felöntöttem vízzel, összekevertem. Híg tésztát kaptam. Lefedtem egy konyharuhával és egy éjszakán át pihentettem. Másnap reggel bekapcsoltam a sütőt (miután megittam a teámat), egy bögrébe tettem egy evőkanál szódabikarbónát, elkevertem egy evőkanál hideg vízzel, majd öntöttem hozzá hét evőkanál forró vizet, kevertem amíg teljesen fel nem oldódott. Kiolajoztam egy fazekat, aminek födője is van (ebben sütöm a kenyeret).
A tésztához hozzáöntöttem a főtt tönkölyt (tulajdonképpen a maradék "levest") tettem bele még 0,25 kg tönkölylisztet és nekiálltam dagasztani. Negyed óra után beleöntöttem a szódabikarbónás vizet, összedolgoztam és a kiolajozott fazékba tettem. Lefedtem és zsutty a forró sütőbe.
10 oerc után mérsékeltem a hőt, majd 45 perc után minimumra vettem, majd összesen 1,5 óra sütés után kikapcsoltam. A fazekat kivettem a sütőből, de csak 10 perc után vettem le a fedelet. Kiszedtem a kenyeret  konyharuhába csomagoltam....és reggelire már a friss kenyeret szeleteltem.

2013. április 1., hétfő

A húsvét

is elmúlt, megérkezett a nyuszika is, igaz sílécen :-)


Feldíszítettük a lakást is, bár a tavaszi nagytakarítás tavasz hiányában elmaradt. legalább is egyelőre.




Tojást is festettünk, hagymahéjjal ahogy szoktuk. A tojásra rátettünk szép leveleket, nejlonharisnyába csomagoltuk, és feltettük főni 2-3 hagymahéj társaságában.







A nyuszikának végre sikerült megszereznie azt a könyvet, amit már régóta szerettem volna a lányomnak, mégpedig Christl Vogul: Kedvenc meséim erdei tündérekről és manókról c. könyvét. Nagyon szép mesék és rajzok díszítik. 


Zoli két autót és egy autós könyvet kapott, ami csillogós, így nagyobb sikerre tett szert a lányomnál, mint a fiamnál. Az autók viszont mindkettőnek tetszenek. Az egy-egy csokinyúlról és csokitojásról nem is beszélve.