2012. december 31., hétfő

Adjon Isten

minden jót
Ez új esztendőben:
Jobb üdőt, mint tavaly volt,
Ez új esztendőben;
Jó tavaszt, őszt, telet, nyárt, 
Jó termést és jó vásárt
Ez új esztendőben;
Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Zsíros esőt, kövér hót
Ez új esztendőben;
Bő aratást, szüretet
Egészséget, jó kedvet
Ez új esztendőben!

Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Drága jó bort, olcsó sót
Ez új esztendőben;
Jó kenyeret, szalonnát
Tizenkét hónapon át
Ez új esztendőben!

Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:

Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Vegye el mind a nem jót
Ez új esztendőben;
Mitől félünk, mentsen meg,
Amit várunk legyen meg,
Ez új esztendőben!



A pogácsa receptje ez.

2012. december 28., péntek

Tudtátok,

hogy Karácsony és Vízkereszt közti időben a következő évet teremtjük meg?
Erről bővebben Géczy Gábor cikkében olvashattok.

Lao Ce-t idézve:
"Vigyázz a gondolataidra, mert szavakká formálódnak.
Vigyázz a szavaidra, mert tettekké vállnak.
Vigyázz a tetteidre, mert szokásokká lesznek.
Vigyázz a szokásaidra, mert formálják a jellemed.
Vigyázz a jellemedre, mert az határozza meg a sorsod.

Szóval vigyázzatok MAGatokra.

A karácsonyi ünnepkör aztán vízkereszttel zárul. Ekkor szedtük le a karácsonyfát mi is, és égettük el a karácsonyi éghető díszeket (adventi koszorú, karácsonyfa).

Ha több minden érdekel benneteket erről az időszakról, hallgassátok meg Molnár V. Józsi bácsi előadását, beszélgetését.

Vízkereszt után pedig indul a farsang. Lehet fánkot sütni!!!

2012. december 25., kedd

Másként

lett az idei karácsonyi menü, mint a szokásos. Kicsit csalódott voltam, hogy eltérünk a szokásainktól, de aztán elengedtem a nagy akarást és megpróbáltam szeretni azt ami van. Sikerült. Szóval a menü:
- Mézbe mártott  fokhagyma, alma, dió.
- Tönkölyleves: Két bögre tönkölybúzát kiválogatunk, megmossuk. Egy lábosban odatesszük a tűzre és szárazra pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, (meg egy kicsit többel) amennyi levest szeretnénk. Hagyjuk főni a búzaszemeket. Fél-háromnegyed óra után beletesszük a leveszöldséget (vöröshagyma egészben, fokhagyma, répa, zeller, petrezselyemgyökér), sót. Készre főzzük. A végén öntöttünk bele egy kevés hidegen sajtolt napraforgó olajat. Másnap is finom, de frissen az igazi.
- Sertéshús mandarinos mártásban: A húst kiklopfoltjuk (csont nélküli lapocka) és a következő pácban érleljük: 0,5 dl szójamártás,
0,5 dl mandarin leve (frissen vettünk mandarint és kifacsartuk a levét), 0,5 dl barna cukor, 1 kiskanál reszelt gyömbér, egy csapott kiskanál őrölt bors, olaj. A recept ötlete itt olvasható, de a férjem azt mondta, hogy a pácba nem teszünk sót, és olaj nélkül nem készítjük :-).
Serpenyőben, olajon sütöttük és ekkor sóztuk. Amikor a hús már puha volt a páclevet is hozzáöntöttük. Mikor felforrt, liszttel sűrítettük. Hogy még erősebb legyen a mandarin íz, egy csepp PanArom mandarin illóolajat csöppentettünk bele. Köretnek tészta volt hozzá. 
- Bejgli: Ugyan úgy készült, mint múltkor, és most is a férjem sütötte. Volt pár változtatás, pl a mákos bejglibe most nem kakaót, hanem csokit kevertünk. Nem rontotta el. 
Az idén sütöttünk gesztenyéset is. Az ötlet innen jött. Aszalt meggy helyett viszont meggybefőttet tettünk bele.



- Házi szaloncukor: Aszalt gyümölcsöt csokimázba forgattunk. Egy teavajhoz 4 tábla csokit tettem és gőz fölött felolvasztottam. 
- Mézeskalács minden mennyiségben.

2012. december 23., vasárnap

Együtt

vagyunk. Nagy kincs. Teszünk-veszünk, mézeskalácsot sütünk. Végre horgolok. Most éppen tobozt meg hópihét.
Készült adventi naptár is az idén. No, nem varrtam. Az nem megy. Helyette alufóliába csomagoltam aszalt gyümölcsöt, csokigolyót. 24 darabot. A csomagokra papírcsillagot hajtogattam. Minden nap húznak egyet és a tartalmat megfelezik. A csillagot meg felragasztjuk egy zöld kartonból kivágott karácsonyfára. Ma estére teljesen fel lesz díszítve a fa :-).
A Jézuska egy hintalovat hoz estére. Remélem örülni fognak neki.

Mézeskalács

tanya. Közelében a templom, az erdő rénszarvasokkal és rénfarkasokkal. Judit nevezte el őket így. Látjátok a ház mellett a farakást?






A tésztát Limara mézeskalács receptje alapján készítettük. Aztán nekiálltunk nyújtani, szaggatni, díszíteni. A terv csak egy kis házikó volt, de nem tudtuk abbahagyni.
Judit nyújtott, szaggatott, írókázott, meg persze torkoskodott, nyalakodott. No jó, nem a házat, hanem a többi formát. Harang, fenyő, csillag, szívecske. Jó móka volt.

2012. december 7., péntek

Most

hogy a tájat belepte a hó,
most, hogy úgy néz ki ismét belelendülök a blogírásba,
most, hogy ismét tönkrement a fényképezőgépem, 
íme pár nyári fotó rólunk.












Ismét

advent időszaka. Elcsendesedés. Befelé fordulás. Álom hava. Nyugalom. Tisztulás. Fehérség. Csend. Pihentet minden érzékszervet. Megyünk beljebb a sötétségbe. Kell félni a sötéttől? Rossz a sötét vagy csak más? Ismerjük a sötétet? Ismerjük a sötét oldalunkat? Merjük-e megismerni? Készülünk a fény születésére, vagy elveszünk a napi teendőkben?
Advent- várakozás. Tudok még igazán várni? Hinni hogy eljön, hogy itt lesz?

Advent. Napi kis készülődések. Egy angyalka, egy toboz, egy gyertya...
Séta a hóban. Tétlen szemlélődés. Havas ágak, hófedte csipkebogyó bokrok. Ropog a hó. Szánkó! Micimackó dal. Hull a hó és hózik. Zeng az utca. Meleg szoba. Összebújás. Horgolok (végre ismét!). Pár toboz, egy kis csillag. Nem akarok sietni, nem akarom hajtani az ünnepeket. Majd jönnek, hoznak mait hoznak, lesz ami eljön.

Adventi naptár. Alufóliában csomagolt aszalt gyümölcsök. A csomagokon egy-egy színes papírcsillag. Minden este egy csomag, elfelezve. A papírcsillag felkerül egy zöld, karton fenyőfára. Karácsonyra kész a gyerekkarácsonyfa.

Férj még dolgozik. Még tizenpár napot. Aztán Ő is itthon lesz. várom.