2011. május 31., kedd

Öröm

a kert! Annyi szépség, annyi finomság található ezen a pár száz négyzetméteren. A kert végéből gyönyörű a kilátás. Kellene ide egy vén diófa (még fiatal sincs), alá asztal, közelében kemence, kerti rostélyos, lehetne focacciát sütögetni...



Nagyon szépen termett a borsó, amit a héten elkezdek felszedni. A hónapos retket már mind megettük, viszont újhagymánk van még bőven. Ahogy fejesedik, lassan a napi főzéshez is felhasználhatom, nemcsak a relleihez, vacsorához.
Ami ne sikerült, még csak ki sem kelt, az a spenót, amit nagyon sajnálok, mert nagyon szeretem! Vetettünk okrát és fekete gyökeret is, mutatóba lesz pár tő, alig várom, hogy kipróbálhassam.

Eprünk rengeteg van, apró szemű, de cserébe mézédes.

A ribizlibokrok, melyeket tavaly ültettünk nagyon ígéretesen indultak a tavasszal, de a fagy nagyon megviselte őket. Van olyan bokor, amin csak annyi levél maradt, hogy örülünk, ha túléli.


A fűszeres kert egyre terebélyesedik, a fűszerek erősödnek és a számuk is növekszik. Jó dolog kiszaladni a kertbe és onnan friss kakukkfüvet szedni.


Ha leterem a borsó, a nyári cékla lesz alkalmas mindenféle finomság elkészítésére, és persze salátának ott van a rukkola.




Ugyan nem sok fogalmam van arról, hogy hogyan kell egy erdőkertet helyesen kialakítani, de a kertből csak egy kisebb részt ástunk fel, oda kerültek a vetemények, míg a nagyobbik részt meghagytuk füvesen. A fű közé ültettük ki a palántákat (paradicsom), köré a sarlózott fűből fészket készítettünk, hogy a gyom ne tudja elnyomni. A kerítés mellé cukorborsót és kukoricát vetettünk (ugyanígy), a szőlősorok mentén pedig tökpalántákat ültettünk. Ha mindből csak mutatóba lesz, már akkor bőven tudok változatosan főzni az egész nyáron.

2011. május 30., hétfő

Felhalmozódtak

az íróasztalomon azok a cetlik, amelyekre a nekem tetsző recepteket írtam ki. Selejtezek egy kicsit, de hogy a receptek se vesszenek el, és  Veletek is meg tudjam osztani, íme néhány kenyérkence.
A kenyér nálunk leginkább házi készítésű, bár tegnap focacciát sütöttünk.


A focacciát a múlt hétvégén próbáltuk ki először szabad tűzön, valahogy így.
Volt szabad tűzön sült bárány, rozmaringos sült hagyma, rukkola, zöldhagyma, retek a kertből valamint paradicsom, paprika és zöld saláta (ez utóbbi három a boltból).
A bárány pácolását és elkészítését este megkérdezem a férjemtől. Ezért Ő volt a felelős, és nagyon finom lett!

Nem is erről akartam írni, hanem a kenyérkencékről. De a kenyérről eszembe jutott a focaccia, a focacciáról, a kert partink.
Visszatérve a kenyérkencékhez, nekünk nagyon ízlik a vöröslencse pástétom, és a csicseriborsó krém.(hummusz).  A csicseriborsó krémhez elkészített tahini is nagyon finom. Mindez friss zöldségekkel, friss házi kenyérrel.....

2011. május 22., vasárnap

Ajándékot kaptam

ismét. Most Eszterlánc barátnőmtől, egy verset. Nagyon köszönöm.

Kiss Anna:
Szedésre érett már a fű, Borzong a félsötétben,
Boróka asszony pendelye Világol kinn a réten.
Talán füvek közt válogat, Sejtésnyi még az illat,
Álom füvére hogyha lel, Magának is szakíthat.
Szedésre érett már a fű, Harmat suhog le róla,
Csücsökre fogja pendelyét A jó füvek tudója.
Úgy válogat, hogy szóban is Elősorolja őket,
Igazlátókat, éltetőt, Lélekcseréltetőket.
Vigyázva, hogy virág is Hullatlan megmaradjon,
Vének szívében ifjúság Belőlük hogy fakadjon.
Szedésre érett már a fű, Borzong a félsötétben,
Boróka asszony pendelye Világol kinn a réten.




A képeket nézegetve, és a verset hallgatva jutott eszembe a Boszorkánymúzeumban kiállított speciális fűszedő sarló, a növénytároló lopótök, a harmatgyűjtő lepedő.
Csupa titokzatosság, csupa sejtelem...

2011. május 16., hétfő

Hogyan

lehet egy ilyen bejegyzést ízlésesen megírni, és mégis szemléletessé tenni?
Magam sem tudom. Aztán úgy döntöttem nem töltök fel semmilyen képet, akinek nagyon hiányzik, az rákeres a neten képekre, hisz van belőle bőven.
A horrorra sikerült bevezető után, most, hogy már mindenki retteg milyen szörnyűségről akarok írni....
semmi egyéből nincs szó, mint a körömgombáról, esetünkben a lábköröm gombáról.
A férjem évek óta szenved tőle. Nagyon csúnya a lábkörme, fekete, lemezes, deformált, minden ami ilyenkor lehet. Már mindent kipróbáltunk, gyógyszert szájon át, gomba elleni (színtelen :-)) körömlakkot, ecsetelőt, krémet,...de egyikkel sem értünk el áttörő hatást. 
Bezzeg most! Éljen az aromaterápia. Készítettem neki egy illóolaj keveréket, és pár heti használat után már látványos a javulás! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a napi 3x alkalmazás helyett heti 3x kerül a lábára, de még így is gyönyörűen hat. Amire jön a strandszezon, akár lakkozhatja is : D!

2011. május 14., szombat

Elhanyagolom

a blogomat, pedig igazán több törődést érdemelne tőlem.
Viki meghívott egy húsvéti játékra, de nem éltem vele...(irulok-pirulok), de majd jövőre...majd jól beszámolok mindenkinek a húsvétunkról ;-)
Tudom senki sem unatkozik, mindenki teszi a dolgát, de én most megint nagyon belecsaptam...
Örömmel értesítek mindenkit, hogy végzett aromaterapeuta lettem! Múlt hét hétfőn levizsgáztam!
Közben aktív szervezője voltam településünkön a születés hete rendezvénysorozatnak. Ugyan már vége van, de dicsekvésképpen, itt a program.
Szerencsére sikerült hazautaznom Szerbiába is, a rokonaimhoz. Nagyon szép napokat töltöttem otthon, igaz nagyon keveset.
Visszatérvén részt vettem a PanArom nemzetközi továbbképzésén (jelenleg a 2. aktuális hír).
A kert is rengeteg teendőt ad, aki kertészkedik tudja, mindig lehet valamit csinálni :-)
Szép a kertünk, bár az esőt biztos minden növény meghálálná. Rengeteg és szép retkünk lett az idén is, úgyhogy retekből készítek mindenféle finomságot, mint reteklevél krémleves, reteklevél pesto (esetemben aszalt paradicsom nélkül), sült retek (dió híján tök-, és napraforgómaggal). No és persze frissen, ropogósan reggelihez, vacsorához, salátákhoz.
Azt hiszem mindössze ennyi történt velem az utóbbi két hétben :-)
A hétvégén viszont balkánira veszem a figurát! Ahogy anno anyukám mondta "Bez kafe, nista" (elnézést a pontatlan helyesírásért, de nem tudom honnan tudnék szerb "s" betűt beszúrni), vagyis "Kávé nélkül, egy lépést sem!
Szóval, most elmegyek főzök egy kávét, kiülök a kertbe és élvezem a napsütést, ami egyelőre még van, s közben elmélázom az alábbi novellán.